The UB Hank Band

Henk Doove jr.

Naam: Henk Doove jr.

Henk

Vertel eens iets over jezelf?
Ik hoop niet dat het een boek gaat worden, er is natuurlijk heel wat te vertellen. Ik ben al ruim 32 jaar getrouwd met Duifje (alias Daniella, zangeres van The Fellows) en we hebben twee zonen, die beiden musiceren, Ron en Brian. Ron is ook drummer en Brian pianist. Zij zouden eigenlijk t.z.t. onze generatie moeten gaan opvolgen. Mijn levenswijze is een samenspel van werk, huislijk leven en muziek. Muziek is een goede uitlaatklep.

Het begon allemaal bij mij met trommelen op m’n 5e levensjaar, optocht spelen met vriendjes op straat. M’n vader werkte toen in een muziekzaak en ik kreeg toen al een Westend trommeltje van m’n ouders. Het echte werk begon op de MULO in een schoolbandje (Dixieland) met een theekist als bas. Dat deed ik tot +/- 1958 op de kweekschool. Ik speelde op een eigengemaakt drumstel, dat ik toen met m’n opa in de schuur heb gemaakt. Dat is een heel verhaal, dat ik jullie maar bespaar. Daarna ging ik de popkant op. Een Everly Brothers bandje was de kennismaking met de popmuziek. De jaren 1960/1962 speelde ik in een Indorock band The Green Arrows (ook met Shadowsmuziek erbij). In 1963 kwam ik met een serieuze Shadowsband in aanraking n.l. The Devilish Strings, een echte shadowsbezetting en een losse (Cliff stijl) zanger. Met deze band hebben we veel voor ’t koninklijke huis gespeeld, Paleis Amsterdam en kastelen. Toen hadden we al fiesta red Fender Stratocasters, Vox AC30’s en een Premier drumstel. In 1965 viel het uit elkaar en kreeg ik een aanbod in de begeleidingsband van zangeres Margie Ball waarmee ik door het land trok, zelfs ook al in België. In 1966 verliet ik het orkest om persoonlijke bezwaren t.o.v. de zakelijke kant, die mij niet beviel. Er brak weer een periode van +/- anderhalf jaar aan dat ik terugkeerde in de Jazz muziek. Een hotviolist, pianist, gitarist, contrabas en drums werd een nieuwe formatie. In die periode nam ik drumles bij John Engels van het toen bekende trio Louis van Dijk.
Toch bleef de popmuziek in m’n hoofd zitten. Zomer 1967 werd ik gevraagd in het orkest The Fellows te komen spelen. En je raadt het al, die speelden ook veel shadowmuziek. Tot op heden speel ik nog steeds (met Gerard Burgerhout) in deze band. Het is nu een allround band, maar nog steeds met nummers van de Shads in ’t programma. Door aanmoediging van m’n zoon Ron ben ik een jaar of wat geleden weer muzieklessen gaan volgen bij Hans Cleuver drumschool in Scheveningen, met als doel ook moderne stijlen te bestuderen. Er is heel wat veranderd in de “drumwereld”, je raakt nooit uitgestudeerd.

Nu al zo’n twee jaar geleden ontstond de UB Hank Guitar Club Band in Tilburg met een jamsessie. En drie weken later speelden we in Duitsland in Verden bij Horst Schröder’s 1st Shadow Music Convention. Wel het verdere verloop zullen jullie wel gevolgd hebben. Een hoogtepunt was wel ons optreden op 8 september j.l. bij Bruce Welch in Lakeside. Er is heel wat gebeurd in die twee jaar, leuk toch!

Wanneer kwam je voor het eerst in aanraken met de muziek van de Shadows?
Dat was in 1960 met die Indoband “The Green Arrows”, toen speelde de sologitarist op een Dynacord echo, dat was al heel wat in die tijd. Bij de Devilish Strings was een Meazzi echo aanwezig op Vox AC30. Die band had een goede Shadows-sound. Voor mij was dat toen al een geweldige tijd.

Welke apparatuur en instrument(en) bespeel je op dit moment?
In de UBHGC Band speel ik op m’n Pearl MLX maple met een Premier Royal Ace 4 inch snaredrum uit 1963 of een Ludwig 400 serie 5 inch uit 1967. Mijn cymbals zijn van ’t merk Avadis-Zildjian typen: K-Zildjian, A-Custom en Avadis. Ik bezit heel wat cymbals, ook van merken Paiste, Sabian en Istanbul. Splashes zijn ook favoriet voor mij om effecten in bepaalde nummers te creëren. Ik heb zogezegd een “cymbal tik”. Prachtige instrumenten zijn het die je met veel gevoel en dynamiek kan bespelen. Over drums kan ik eindeloos praten, niet doen anders wordt het een boek… Verder heb ik nog een zeer uitgebreide Tama Superstar birch, een Premier uit 1962 en een Ludwig Sparkling Silver uit 1967 zoals Bennett had. Mijn favoriete snaredrums Ludwig en Premier en sommige Tama’s. Ik experimenteer veel met cymbals en drumvellen in diverse stemmingen. Een vriend van mij heeft een muziekzaak (Just Music) in Leiden en daar vertoef ik nog wel eens wat uurtjes. M’n tweede huis zeggen sommige muziekvrienden. Om te studeren bezit ik op zolder een geluids-isolerende cabine van 2 x 3 meter. Onmisbaar voor een drummer.

Zoek je nog bepaalde apparatuur of instrumenten of staat er nog iets hoog op je verlanglijstje?
Ja, ik zou nog wel een nieuwe Ludwig Classic maple met de trommelmaten naar mijn keuze willen aanschaffen volgens ’t oude Ludwig recept. Wel een kostbare zaak maar niet onbereikbaar. Mocht iemand mij een surprise willen geven als ik 1 febr. 2002 met vervroegd pensioen ga, dan weten jullie in ieder geval mijn wensen. Grapje hoor!

Speel je in een band, zo ja welke band en wat voor een muziekstijl spelen jullie?
Ik speel al 34 jaar met Gerard in The Fellows en 2 jaar nu in de UBHGC Band. The Fellows is een allround band met 90% zang en zeer uitgebreid repertoire van de jaren 60 tot heden. Mijn vrouw zingt in de band bij elkaar al weer zo’n 20 jaar (poosje weggeweest toen er kinderen kwamen). N.B. Walther Veenstra heeft ook 22 jaar in The Fellows gespeeld.

Kun je naast Hank Marvin nog 3 favoriete gitaristen en/of groepen noemen?
Het is moeilijk om een keus te maken of om namen vergeten te noemen. Er zijn vele goede gitaristen. Maar wie ik zeker wil noemen zijn Gerard Burgerhout en Martin de Liefde, “The Twins van Europa”.